Kun vuonna 2004 olimme sairaalassa juuri syntyneen vauvamme kanssa, käsiini sattui lehti, jonka otollisinta lukijakuntaa ovat epäilemättä kohta- tai vastasynnyttäneet. (niin, kohtasynnyttävä on yhdyssana). Selailin lehteä, kun vaimoni kävi suihkussa ja vähän jaloittelemassa ja silmiini osui artikkeli varpajaisista. Kyseinen artikkeli käsitteli varpajaisia ohjeen muodossa, siinä oli annettu käteviä ja mukavia varpajaisjärjestelyitä auttavia neuvoja. Esimerkiksi artikkelissa kehotettiin käyttämään helposti pestäviä pöytäliinoja tai ainakin viinipulloon asetettavia "kaatonokkia", joiden tarkoitus on estää pisaroiden putoilu pöytäliinalle. Lisäksi artikkelissa kehotettiin leipomaan piirakat ja valmistamaan muut ruuat jo valmiiksi mahdollisimman pitkälle, jotta ne voisi vain nopeasti lämmittää vieraita varten. Ai, kuinka mukavaa! Tästähän puuttuu vielä hauska seurapeli. Parisuhdeleikki ja pullonpyöritys. Ainahan jostain löytyy Marimekon raitapaitaan pukeutunut lappuhaalarispede, jonka mielestä miesten keskinäinen juhliminen jollakin hämmentävällä tavalla on naiselle harmillista tai haitallista. Näiden superhumanistifriikkien elämä kai täyttyy heitä hallitsevien telaketjupirttihirmujen palvonnasta. He voivat varmaankin sitten keksiä ihan itseään innostavia varpajaismenoja pöytäliinoineen ja parsapiirakoineen.

Tutkiskelin hieman asiaa ja löysin Kaksplus-sivuilta foorumin, jossa käytiin keskustelua asiasta. Kommentti vuodelta 2004, nimimerkki "äiti" kirjoittaa seuraavaa:

" Minun mielestäni varpajaiset alentavat naisen synnytyskoneeksi: nainen kantaa lapsen, synnyttää sen ja mies juhlii työnsä tulosta? Eikö tässä ole epäkohta?"

Luepa tuo uudestaan. Ajatuksella. Missä näitä kasvaa? Vaikka toisaalta, minun on esitettävä nimimerkille kiitollisuuteni; hänen kommenttinsa saa minut arvostamaan omaa vaimoani entistä enemmän.

Varpajaiset ovat tapahtuma, joissa juhlistetaan suurta ja hienoa tapahtumaa. Takaraivossa jyskyttää tieto, että nämä voivat olla vähään aikaan viimeiset hilut, joten juhlitaan kunnolla. Kaverin varpajaisiin osallistuminen on kunnia-asia, joista poisjääminen ei voi olla sallittua. Moni mies haluaa juhlia jälkeläisensä syntymää hyvien kavereiden kanssa, tietysti. Varpajaiset ovat juhla, joissa tunnelma poikkeaa perusravintoladokaamisesta aika merkittävästi. Varpajaisissa tapellaan ehkä harvemmin ja yleisfiilis on duurivoittoinen. Meillä suomalaisilla on tapa juhlia suuria menestyksiä tai menetyksiä samalla tavalla, rajulla viinan juomisella. Tässä tapauksessa mielestäni sen voi sallia. Aina joku keksii käydä tissibaarissa tai maksullisissa naisissa tai tapella tai ajaa kännissä traktorilla tai muuten mennä yli hyvän maun rajojen. Mutta ylittämisen syy ei ole tapahtumassa. Kohtuuttomuus on sisäänrakennettua, se voi tapahtua missä tahansa juhlissa.

Huomasin kirjoittaneeni aika paljon asiasta. Johtuneeko siitä, että viimeksi on tullut käytyä oluella todella pitkä aika sitten. Onkohan nyt sen aika?