Me, kun emme ole enää ihan pikkulapsia, noin keskimäärin vanhemmuutta ajatellen, niin näissä lapsentekojutuissa on jos jonkinlaista säätöä ja vääntöä. IVF, trisomia, niskaturvotus, AFP ja Hcg ovat tuttuja termejä, mutta useimmat vain termeinä. Mikään ei meillä tapahdu minkään helpon kautta. Paitsi tietysti ensimmäinen lapsemme, jonka kanssa puuhaaminen on alulle saamisen jälkeen ollut hävettävän helppoa. Tuo IVF aiheuttaa siihen alkupuolelle aikamoista hässäkkää, mutta parhaimmillaan se ei enää vaikuta mitenkään raskauden jatkuessa. Erityistä mielenkiintoa minussa ovat herättäneet todennäköisyydet. Terveydenhuollossa lasketaan kaikenlaisia todennäköisyyksiä mitä erilaisimmille asioille: kromosomipoikkeavuuden todennäköisyys äidin iän ollessa 38, on noin 1/100. Lapsivesitutkimuksen aiheuttaman keskenmenon riski on 1/200. Lista jatkuu loputtomasti, mutta muutamia tärkeitä todennäköisyyksiä ja riskejä on jäänyt listaamatta. Tässä muutama:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

  • todennäköisyys siihen, että kotona voi nukkua koko yön heräämättä – 1/500
  • todennäköisyys siihen, että joskus vielä saisi seksiä – 1/1300
  • todennäköisyys siihen, että voisi katsoa televisiouutiset, niin, että niistä kuulisi jotakin – 1/200
  • todennäköisyys siihen, että voisi jättää tärkeän paperin pöydälle vessakäynnin ajaksi ilman, että siihen on kaatunut maitoa, tms. – 1/400
  • todennäköisyys siihen, että aamulla puettu puhdas kauluspaita on vielä puhdas töihin lähdettäessä – 1/120
  • todennäköisyys siihen, että joskus olisi vielä varaa ostaa itselleen jotakin harrastusvälineitä – 1/3000
  • todennäköisyys siihen, että jokin ei olisi jossakin pahasti kesken – 1/10000

 

 

Meille kerrottiin, että olemme tilanteessa, jossa kromosomipoikkeavuuden riski on kohonnut mm. äidin iän vuoksi. Poikkeavuuden mahdollisuus oli pieni, mutta se oli olemassa. Vaimo meni mutkille ja minä jo järjestelin muutoksia asuntoomme, jotta pyörätuolillakin pärjäisi. Hetken miettimisen jälkeen todennäköisyydet osoittautuivat kuitenkin niin pieniksi, että mieli aavistuksen helpottui. Tehtiin lapsivesipunktio, jonka tuloksia odoteltiin 12 vuorokautta. Kaikki oli normaalia ja kunnossa ja sähköhissin tilaus peruutettu. Kävi ilmi, että IVF-raskauden ollessa kyseessä, ei trisomiatutkimuksia edes kannatta tehdä virhemarginaalin vuoksi. Tuo fakta ei vain täällä meillä päin ollut ihan kaikkien tiedossa. No, saatiinpahan jännitystä vähän elämään.

1454146.jpg