Tyttäreni on monien muiden lasten tapaan ihastunut erikoisajoneuvoihin, esimerkiksi ambulanssit ja poliisiautot sekä paloautot ovat suuri ihmetyksen aihe hänelle. Vielä, kun perhetuttavamme on palomies ja järjesti tyttärelle mahdollisuuden tutustua ambulanssiin ja paloautoon lähemmin, into vain kasvoi.

Hälytysajoneuvojen rinnalle on kuitenkin ilmestynyt uusi tulokas - roska-auto. En tiedä, mikä niissä viehättää, mutta olemme useamman kerran seuranneet roska-autoa työn touhussa. Olemme myös tarkkaan käsitelleet sitä, mitä roska-auto vie ja mihin. Olemme myös pohtineet sitä, että miksi roska-autossa ei ole samanlaisia vilkkuja kuin vaikka ambulanssissa, sillä kuljetetaanhan kummallakin jotakin. Selitykseni siitä, että roska-autossa ei vilkuilla ole ihan samaa merkitystä kuljetuksen kiireellisyyden vuoksi, tyttäreni esitti vasta-argumentin siitä, että mitäs jos onkin kiireellisiä roskia. Minusta ihan perusteltu kysymys.

Ammatinvalinnassaan monet lapset pitävät roskakuskin hommaa aika mukavana. Vanhemmiten taitaa sen alan into vähentyä, poislukien tietysti New Jerseyn amerikanitalialainen vähemmistö. Toisaalta, fiktiivisen kerronnan perusteella jätehuoltoalalla toiminen saattaa olla paitsi jännittävää, myös kohtuullisen tuottoisaa hommaa. Perinteinen kulttuuri tuolla alalla vain taitaa olla perin miehinen. Vaikka toisaalta, mikäli ala saisi todellista jalansijaa Suomessa, saattaisi tässä tasa-arvon mallimaassa tulla kiintiöt, joilla määrättäisiin suomalaisiin mafiaperheisiin naisia hallintoon sopiva määrä.

Tuon ammatinalan varjopuoliin kyllä taitaa kuulua monia sellaisia piirteitä, että ehkä tyttäreltäni esille tulleita ammattihaaveita on syytä katsoa tarkemmin ja positiivisemmin. Hän on ilmoittanut halukkuutensa esimerkiksi prinsessaksi, sairaanhoitajaksi, sairaanhoitajaprinsessaksi, ihmislääkäriprinsessaksi ja kaupantätiprinsessaksi. Eivät nuokaan minusta huonoja ole.