Trisomia-verikokeen tulosten nostettua kromosomimuutosten riskiarvoa, meidät ohjattiin lapsivesitutkimukseen. Siitä tuloksena on tietysti kuva lapsen kromosomikartasta ja lisävarusteena nyt saatavilla tieto lapsen sukupuolesta. Puhelinsoitto vain ja vaatekauppaan. Olen miettinyt kovasti, haluammeko tietää sukupuolen etukäteen.
Asian selvittämättä jättäminen olisi tietysti perinteistä. Sukupuolen arvailu ja pohtiminen toisi raskauden ajaksi jännitystä ja puolisoiden välille jotakin juteltavaa. Ihan hyviä syitähän nuo ovat. Toisaalta, onko sukupuolen selviäminen vasta synnytyssalissa itseisarvo? Tai onko se loppujen lopuksi niin tärkeä asia, että se täytyisi saada tietää?

Olemme siis yli 35-vuotiaita IVF-menetelmällä häslääviä, niskapoimut ja lapsivedet kytättyjä, keskenmenojen jälkeen tähän asti päässeitä. Jännityksen osalta totta puhuen minulle riittäisi jo. Kyllä tässä on jännitystä viimeisen parin vuoden aikana ollut vähintäänkin tarpeeksi, eikä taida vieläkään loppua. Joten sitä en pidä syynä tiedon pimittämiseen. Perinteisyys on perheessämme ollut monella tavalla aiemminkin taka-alalla, joten sitä ei voi kohdallamme pitää oikein perusteena mihinkään.

Kun mietitään valmistautumista uuden asukkaan tuloon muutoin kuin henkisesti, olisi sukupuolen tietäminen etukäteen oikein kätevää. Lastenhuoneen uusi seinämaali olisi aavistuksen helpompi valita, vaatteiden hankinta helpottuisi (vaikka sama kai se, mitä niille ihan pienille päälle laittaa) ja luvassa olisi mukavia ja haastavia seuraleikkejä kavereiden kanssa. Excel-taulukkoon vedonlyönti kasaan ja kunnon palkinnot. Kyllä siinä olisi riemua taas vähäksi aikaa. Saattaisi tuo tieto helpottaa jo nimenkin miettimistä etukäteen.

Joskus olen kuullut sanottavan, ettei etukäteen kerrottu tieto ole välttämättä oikea. Uskon, että silloin on kyse ultraäänitutkimuksen perusteella määritellystä tiedosta. Meidän tapauksessa lähteenä on kuva lapsen kromosomeista. Sen rotlan viimeinen kromosomipari on joko XX tai XY, joten kovin paljoa ei arvonnan varaa asiassa ole. Paitsi, että jos siellä sairaalassa asiaa tutkiva henkilöstö päättää tehdä kivan käytännön pilan. Yksi kertoo puhelimessa, että jep, tyttö on tulossa, ja toiset tirskuvat kämmeniinsä vieressä. Siinä sitä on kahvipöydässä nauramista. Käyvät vielä vaklaamassa lastentarvikeliikkeessä, kun ollaan ostamassa vaaleanpunaisia vaunuja ja säkkitolkulla prinsessahöttöä. Joo-o, on se mahdollista.

Kuinkahan yleistä on tapa ottaa selville lapsen sukupuoli etukäteen? Onkohan oikeasti joskus käynyt niin, ettei arvio sukupuolesta olekaan loppujen lopuksi pitänyt paikaansa?